Les Pitiüses, un món de sargantanes.

Públics:

Educació Primària
Educació Secundària
Batxillerat/Formació Professional
Públic en general

Àrees de coneixement:

Biologia
Medi Ambient
Ciències de la Terra

Àrees temàtiques:

Medi ambient

Resum i activitats:

El projecte presentat té com a fil conductor l’anàlisi de la diversitat subespecífica de la sargantana pitiüsa (Podarcis pityusensis) alhora que incideix especialment en els aspectes relacionats amb la insularitat com a factor condicionant de l’especiació animal. Així mateix, amb el conjunt d’experiències presentades en el projecte es treballen els mecanismes de l’evolució genètica per selecció natural.

- La primera activitat, la naturalesa selecciona als més aptes, es basa en la realització d’un joc sobre l’atzar en l’evolució filogenètica i els mecanismes de la selecció natural. Amb aquest joc, els participants podran comprendre el funcionament d’aquests mecanismes fent el paper actiu de depredadors en un medi animal.

- La segona activitat, les sargantanes no saben nedar, es basa en la manipulació d’un eix cronològic de la història geològica per tal d’observar els canvis que l’evolució del temps –provocada activament pel participant– provoca en el nivell de la mar i en conseqüència en la generació d’illes i illots.

- La tercera activitat, un illot, una sargantana, implica el descobriment de les diferents subespècies de sargantanes a partir de la realització d’un viatge simulat, amb un dispositiu de control remot activat pels participants.

- La darrera de les activitats, tota sargantana té un enemic, converteix els visitants de l’estand en actius depredadors desembarcats en un illot pitiús. A partir de la seva acció es pretén que el concepte de fragilitat dels medis insulars sigui assimilat en tota la seva integritat.

Participants:

Andrei Robert Aghiorghiesei
Raquel Antón Tur
Irene Piña Marí
Evelyn Lizeth Llerena Llerena
Clara Marín Polanco
Desiree Muñoz Barragán
Manuela Claudia Palmero
Antonio José Recio Tirado
Alejandro José Joan Prats
Paula Piedra Carmona
Luis Massanet Roig
Marina Osado Ojalvo
Daniel Ramón Almirón
Jazzmin Stock
Carlota Vaquer Ferrer
Alejandro Costa Cardona
Borja Jesús García Pérez
Maria Pau Bonet Riera
Alexandra Mihaela Florea
Alexandra Ann Sheppard tur
Jordi Giménez Tur
Ivan Cabaco Guasch
Laura González Esteban
Gabriel Iglesias Gómez
Marc Olariaga Costa
Alisson Ximena Palma Apolo
Juan Ramón Sánchez García
Laia Tur Ferrer
Ismael Gallego Cocera
Fernándo José Pereira Moreira

Responsables:

Caterina Terrassa March
Joan Riera Puigserver
Francesc Xavier Picó Fernández

 

IES Sa Blanca Dona

Categoria:
Centres educatius

Dades de contacte

Adreça: Carretera Sant Antoni. Km. 1,2 Codi postal: 07800 Municipi: Eivissa Telèfon: 971310801 / 971310802 Fax: 971190347 Web: www.iessablancadona.cat/ Email: iessablancadona@educacio.caib.es