L'evolució de la biodiversitat

Públics:

Educació Secundària

Àrees de coneixement:

Biologia

Àrees temàtiques:

Resum i activitats:

El nostre projecte consisteix en un conjunt de 6 activitats que tenen com a objectiu reflexionar i posar en evidència que l'evolució de les espècies és el procés que genera la biodiversitat en el planeta.

La biodiversitat només es pot explicar amb l'evolució. A la llum d'aquesta, s'ha evidenciat que la biodiversitat durant la història de la vida ha anat canviant contínuament, i pel que sembla, ha anat augmentant, malgrat els episodis passats de grans extincions, que eliminaren un percentatge elevat de les formes de vida anterior. Actualment la biodiversitat del planeta és la més exuberant que ha existit mai, però es troba en perill per un nou episodi d'extincions massives, causades per una espècie acabada d'aparèixer: l'espècie humana.

A l'activitat 1: Illots i sargantanes, es mostra una maqueta que intenta reforçar el procés de l'aparició de poblacions diverses de sargantana balear mitjançant el procés de separació física d'hàbitats.

A l'activitat 2: Aliments diferents, becs variats, es posa de manifest com la radiació adaptativa basada en la disposició d'uns o altres aliments ha provocat l'aparició de diferents espècies d'ocells amb becs especialitzats. Es poden comparar diversos cranis d'ocells i per als més petits hi ha una simulació senzilla de captura de llavors usant alguns becs, que serveix per reflexionar sobre el paper de les mutacions i la selecció natural enfront d'una nova font d'aliment.

A l'activitat 3: Els descendents de Drosophila, es podrà observar una varietat de mutants d'aquests insecte, que posa de manifest l'origen de la biodiversitat ( la selecció de determinades mutacions ) i en aquest cas la utilitat que tenen aquestes mosques per a la ciència.

A l'activitat 4: Diversitat anatòmica, diversitat de funcions, els visitants comprovaran com a partir d'un mateix model ancestral l'evolució ha creat diverses formes anatòmiques (ales, membres anterior humà, aleta de cetaci...) anomenades homologies, a conseqüència d'un procés anomenat divergència evolutiva.

A l'activitat 5: Els diferents homínids. Anatomia comparada dels homínids, es poden observar rèpliques de cranis de diversos homínids i del ximpanzé, i cercar les diferències entre les espècies, una petita mostra del grup dels homínids, dels quals ja només existeix la nostra espècie.

I a l'activitat 6: La selecció natural i la biodiversitat, els visitants reflexionen sobre l'eina més poderosa de l'evolució: la selecció natural, mitjançant un joc d'agudesa visual, on s'han de caçar papallones mimetitzades en el seu entorn. L'activitat simula el famós exemple de la Biston betularia, un exemple clàssic de la selecció natural per explicar l'expansió de noves varietats d'una espècie en la natura.

Per a cada activitat hi ha un pòster que la complementa, amb l’explicació de continguts més generals.

Participants:

Professors:
Carlos Beguiristain De-Vos
Joan Clapés Ferrer
Llorenç Pons Madrid
Laura Pons Sintes
Rita Teixidor Coll

Alumnes:
Miquel Alzina Alemany,
Úrsula Borràs Ameller
Rita Gomila Sintes
Lídia March Rodriguez
Natàlia Marcos Vidal
Isaac Moya Carreras
Lluís Piris Pelegrí
Joan Sintes Arguimbau
Yaiza Tudurí Benejam
Ulises Bettens Capó
Adrian Càceres Juanico
Javier Fresneda Cerro
Antonio Pons Villalonga
Lluc Mateu Queralt
Juan José Garcia Mesa
Diego Robredo Del Rey
Luís Vergés Rodríguez
Maria Allès Sales
Jessica Ferreira Alonso
Maite Carrizo Aznar
Joia Maria Enrich Benejam
Marina Ibarra García
Ramon Verdú Camps
Andrés Vega Barragan
Raquel Astorga Copete
Júlia Gornés Sastre

Responsables:

Joan Clapés Ferrer

 

IES Josep Miquel Guàrdia

Categoria:
Centres educatius
 

Dades de contacte

Adreça: AVDA Verge del Toro 92 Codi postal: 07730 Municipi: Alaior Telèfon: 971372744 Fax: 971372758 Web: www.iesjosepmiquelguardia.org/ Email: iesjosepmiquelguardia@educacio.caib.es