Per què no s'enfonsen els vaixells?

Públics:

Públic en general

Àrees de coneixement:

Tecnologia
Física

Àrees temàtiques:

Resum i activitats:

Una de les principals aplicacions del principi d’Arquímedes a l’enginyeria és la construcció de vaixells i submarins. Amb les activitats que et tenim preparades descobriràs el motiu de perquè no s’enfonsen el vaixells, com funciona un submarí i com hem de distribuir la càrrega a un vaixell.

Activitat 1. Mesura del principi d’Arquímedes. Amb l’ajut d’un dispositiu experimental es mesurarà la força d’empenta de diferents objectes quan els submergim en un líquid.

Activitat 2. Flotabilitat segons la forma. Es demostrarà com la forma de l’objecte influeix en la flotabilitat. Per aquest motiu un vaixell no s’enfonsa mentre que una bolla de ferro de menor massa si que s’enfonsa.

Activitat 3. Posició de la càrrega a un vaixell. Un simple experiment ens permetrà demostrar com determinades posicions de la càrrega fan que el vaixell no estigui en un equilibri estable, fet que pot provocar que escori fins a quedar girat.

Activitat 4. El calat d’un vaixell. Explicació visual del significat de calat i la seva importància en la navegació, sobretot en l’entrada dels vaixells als ports.

Activitat 5. El submarí. Dispositiu experimental per explicar el funcionament d’un submarí i els processos que segueix per a realitzar immersions i tornar a sortir a la superfície.

Participants:

Ángel Amores
Toni Corona
Magdalena Llabrés
Jaume Taberner

Responsables:

M. Antònia Amer
Pep Forteza
Javier Gayoso
Isabel Rodríguez
Carolina Torres
Pilar Vindel

 

Associació de Físics de les Illes Balears (ASFIB)

Categoria:
Col·legis i associacions professionals
 

Dades de contacte

Adreça: C/ Metge Josep Darder, 38, 8F Codi postal: 07008 Municipi: Palma Web: www.asfib.com Email: asfib@asfib.com