Nutrició i seguretat alimentària en el segle XXI

Públics:

Educació Infantil
Educació Primària
Educació Secundària
Batxillerat/Formació Professional
Públic en general
Professionals

Àrees de coneixement:

Ciències de la Salut
Tecnologia
Química
Biologia

Àrees temàtiques:

La vida quotidiana
Ciències de la Salut

Resum i activitats:

El nostre projecte s'emmarca en l'àrea de nutrició i bioquímica a causa, principalment, de les línies d'investigació del grup i de la formació del personal participant. Mitjançant la realització de diverses activitats s'intentarà apropar a la població en general diferents conceptes que apareixen actualment en la vida diària com a aliments funcionals, hàbits saludables, malalties metabòliques, nutrients dels aliments i seguretat alimentària.
El projecte s’adreça a tots els públics, però algunes activitats només són per a una determinada edat. S'interactuarà amb el públic en algunes activitats, mentre que unes altres seran expressament divulgatives, aquestes en concret s’adrecen especialment a un públic més madur i amb poder de decisió a la llar, ja que se’ls informarà sobre determinats productes que estan actualment a la venda en els supermercats.
La metodologia que s’emprarà per dur a terme el projecte serà d'una banda l'ocupació de xerrades divulgatives en les quals els participants puguin fer preguntes als responsables, mentre que també es faran activitats en les quals el públic pugui participar per donar un caràcter més actiu al projecte. Aquest punt sempre es durà a terme si el personal responsable considera oportuna la participació del públic depenent de la seva formació i de les seves capacitats.
Les activitats que s’han de dur a terme són:
— Tast d'aliments. S'escolliran una sèrie d'aliments perquè el públic aprengui a classificar els diversos aspectes sensorials que presenten aliments a priori iguals. L'activitat es farà seguint uns criteris oficials segons els diferents panells de tast d'aliments
— Frau alimentari. Es mesuraran diversos paràmetres per demostrar la qualitat dels aliments. Mitjançant l'ocupació de diferents reactius químics es comprovaran diversos criteris de qualitat d'alguns aliments.
— Aliments per cuidar la teva salut. Es mostraran en una taula una sèrie d'aliments funcionals i una sèrie de funcions beneficioses per a la salut. Els participants han d'encertar amb quin paper beneficiós es relaciona cada aliment funcional. Conèixer què és un aliment funcional, quin tipus d'aliments funcionals es troben al mercat, quina funció tenen, com també aconsellar sobre el consum adequat.
— Coneixes el que desdejunes? Escollirem una sèrie d'aliments (de plàstic) els preferits per al desdejuni diari. Després se'ls donarà una puntuació per valorar si el desdejuni és equilibrat o no. Finalment, indicarem la composició d'un desdejuni equilibrat, seguint les indicacions del Ministeri de Sanitat i Consum. Introduir els bons hàbits en l'alimentació, sobretot en el desdejuni.
— Components principals de la llet. Experiment per separar els diferents macronutrients de la llet per mitjà de tècniques bioquímiques. Seran activitats d'observació, encara que depenent del nombre i l’edat dels participants podran col•laborar amb el tutor. Mostrar què són els macronutrients i com un aliment complet com la llet es compon de diversos macronutrients.

Participants:

Ruben Diaz Rua
Juan Ribot Riutort
Barbara Reynes Miralles
Marina Llopis Corró
Rocio Zamanillo Campos
Hana Musinovic

Responsables:

Andreu Palou Oliver
Ruben Diaz Rua

 

UIB - Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut

Estand: C02
Categoria:
Centres d'investigació i tecnològics
 

Dades de contacte

Adreça: Carretera de Valldemossa, km 7,5 Codi postal: 07122 Municipi: Palma Telèfon: 971259727 Fax: 971173426 Web: palou.uib.es/ Email: rubendiaz@uib.es