IES Josep Sureda i Blanes
C. de Joan Coll, 2
07008 Palma
tel: 971 27 84 16
fax: 971 27 98 32
web: http://www.iesjosepsuredaiblanes.com
email: iesjosepsuredaiblanes@educacio.caib.es


Tintem amb les nostres herbes

Amb aquest projecte es pretén mostrar com es duia a terme antigament un dels processos pels quals passava un material fins convertir-se en una tela per usar: la tinció.

La feina amb els alumnes prèvia a la Fira consistirà en primer lloc en el reconeixement i obtenció de les plantes amb les quals es pot dur a terme una tinció. En segon lloc, tractaran els materials per preparar-los per a una tinció. Finalment duran a la pràctica els diferents mètodes de tinció per cada un dels colors i intensitats que es vulguin obtenir, o sigui amb cada una de les plantes emprades. Un punt important és el de com obtenir diferents colors: usant diferents herbes.

El visitant que arribi a l'estand es trobarà diferents panells en els quals es descriurà el procés seguit per dur a terme una tinció, imatges de les plantes emprades, les seves característiques, trossets de llana amb els colors i tonalitats que produeixen depenent de la tècnica emprada i un procés de tinció en directe. Finalment el visitant podrà endur-se’n un trosset de llana tintat pels alumnes.

Responsables i participants

Responsables
M. Isabel Verdera Tomás
Elisabeth Calvo Saiz
Juana M. Crespí Escoriza

Participants
Isidoro Alba
Cristian Álvarez
Natalia Cano
Laura Fernández
Isabel Fernández
Verónica García
Patricia García
Mª Alicia Moreno
Aries Nápoles
Raul Palenzuela
Cristina Parada
Raul Piñeiro
Maite Poyatos
Antonio Prieto
David Soler
Noelia Aguilera
Francisca Barrachina
Alexia Forteza
Ana Zaragoza
Noelia Guardiola
Jesús Padilla
Jessica Muñoz
Josep Aires
Mª Isabel Puigserver
Lidia Garcías
Aina Nicolau
Natalia Montoya
Yolanda Hernández
Yasmina Nieto
Juan José Luengo

exemple: 15 min exemples: dia 17: de 10h a 13h (si és un interval) dia 18: a les 10h i a les 13h (si són hores fixes) dia 19: idem
Tinció d'un trosset de llana en directe amb alguna de les herbes, probablement amb ceba. Els visitant tallarà la planta en petits trossets, veurà com per ebullició en aigua es poden extreure els pigments i com introduint-hi un trosset de llana queda tintat al poc temps (tot i que per aconseguir un color sòlid i permanent hauria d'estar una hora). 15 min

Fira de la Cičncia de les Illes Balears