UIB. Laboratori de Biologia Marina
  Universitat de les Illes Balears
Edifici Guillem Colom i Casasnovas
Carretera Valldemossa, km 7,5
07122 Palma
tel: 971 17 31 38
fax: 971 17 31 84
email: toni.box@uib.es


Organismes marins, mimetisme i adaptacions al medi costaner

Exposició de diferents organismes propis d’aigües litorals perquè puguin ser observades les multituds de formes i colors d’aquests organismes. Es mostrarà sobretot els organismes propis de les algues caulerpals que viuen a les Illes Balears i, per això, es distribuiran en petites peixeres.

Els organismes adapten coloracions en molts de casos mimètiques amb l’entorn que les envolta fent-los difícils de distingir com a estratègia enfront de la predació. Per observar aquesta funció mimètica es farà un joc en el qual els visitants de la fira hauran de trobar exemplars de nudibranquis mimetitzats en l’alga Caulerpa prolifera.

Exposició d'un entorn marí costaner on els visitants de la fira podran observar un entorn costaner propi de les nostres aigües reproduït dins un aquari.

Mitjançant l’observació amb lupa binocular es mostraran als visitants els petits organismes que viuen en els sediments o sobre les fulles de les algues, però per la mida són molt difícils de veure. Gràcies a aquesta activitat els visitants podran veure diferents invertebrats vius (poliquets, amfípodes, etc.) i també el desplaçament i els diferents mitjans de locomoció.

Identificació i descripció de diferents espècies de peixos propis de les aigües balears. Es mostraran les diferents formes i coloracions pròpies de les adaptacions d’aquestes espècies al medi que les envolta.

Elaboració d’un puzzle perquè els més petits puguin identificar i conèixer els organismes més comuns. A continuació, els donarem una breu explicació de les peculiaritats més interessants d'aquests organismes.

Aquestes activitats són dedicades a totes les edats, des dels alumnes més petits fins als més grans interessats en la biologia marina.

Presentació de les línies de divulgació de la diversitat marina mitjançant Internet en què treballa el Laboratori de Biologia Marina de la UIB.

Responsables i participants

Responsables
Antonio Box Centeno
Salud Deudero Company

Participants
Melis Fuentes, Noelia
Camprubí Pol, Josep
Wilkins, Matt
Toni Frau
Sariera, Pilar
Cuesta Manresa, Angela
esteve, Joan

Fira de la Cičncia de les Illes Balears