Jardí Botànic de Sóller
Ctra. Palma - Port de Sóller, km 30,5
07100 Sóller
tel: 971 63 40 14
fax: 971 63 47 81
web: www.jardibotanicdesoller.org
email: educacio@jardibotanicdesoller.org


Etnobotànica: Compartint la vida amb les plantes

El Mediterrani ha estat al llarg de la seva història una important font de recursos vegetals per als seus pobladors. La vegetació típica dels paisatges balears, amb els seus boscos d’alzines, pinars, garrigues de garrovers i ullastres, carritxeres i herbes aromàtiques de tota mena, han proporcionat a l’home les plantes necessàries per a poder satisfer les seves necessitats bàsiques, curar les malalties, alimentar-se, fabricar ormeigs i, fins i tot, ha fet ús de les plantes en ritus religiosos, màgics o de bruixeria.

Els coneixements etnobotànics acumulats des d’antic pels pobladors de les Balears s’han anat transmetent de pares a fills, de generació en generació, quasi sempre de forma oral. Actualment es corre el perill de perdre tota aquesta informació per l’abandonament d’aquests recursos, provocat pels canvis de necessitats a què ens ha sotmès la nostra societat, així com per la incorporació de nous materials més econòmics o resistents però a la vegada menys respectuosos amb la natura.

El Jardí Botànic de Sóller vol contribuir a la difusió, ampliació i valoració d’aquests coneixements amb un recull d’usos i tècniques que presentarà a la Fira de la Ciència 2005, on els més joves podran participar en l’elaboració de productes fets a partir de plantes tal com ho feien els seus padrins.

Responsables i participants

Responsables
Núria Riera
Magdalena Vicens

Participants
Núria Riera

Aplicacions ornamentals. Elaboració de punts de llibres amb flors seques i collars amb llavors. 15 min
Aplicacions medicinals. Elaboració de bossetes de sals aromàtiques. 25 min A l’estand no es faran totes les activitats alhora sinó que aniran rotant.
Obtenció directa d’aliment. Es faran activitats divertides perquè els nins jugant puguin ser autosuficients en la realització de tasques pròpies de plantar i poder tenir cura d’una planta fins que faci fruits. 25 min

Fira de la Cičncia de les Illes Balears