Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació. Direcció General d'R+D+I
C/ Sant Pere 7, 4a planta
07012 Palma
tel: 971 78 41 78
fax: 971 78 41 24
web: http://dgrdi.caib.es
email: info@balearsfaciencia.org


Amb els sentits

Enguany l’estand de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació i la Conselleria d’Educació i Cultura de la 4a Fira de la Ciència de les Illes Balears tendrà com a títol "Amb els sentits".

El principal objectiu de l'estand és informar sobre el funcionament dels òrgans sensorials i, a partir d'això, diferenciar els distints usos i algunes de les malalties els afecten.

S'entenen per "sentits" les funcions mitjançant les quals l'home rep les impressions dels objectes exteriors. Els receptors estan localitzats als òrgans dels sentits: a la pell per a la sensibilitat tàctil i la termogèsia; a la boca per al gust; a les foses nasals per a l’olfacte; als ulls per a la visió, i a les orelles per a la audició.

Un impuls nerviós produït per un estímul és conduït al cervell pel sistema nerviós, que és l'encarregat d'establir la relació de l’individu amb el medi on és elaborat i transformat en sensació tàctil, tèrmica, dolorosa, gustativa, olfactiva, visual i auditiva.

El nostre estand serà circular i estarà subdividit en quatre seccions: tacte, olfacte i gust, vista i oïda.

1. Sentits del gust i de l’olfacte

El sentit de l’olfacte permet percebre l’olor de substàncies. L'òrgan receptor és la mucosa pituïtària, que revesteix per dins les foses nasals. Aquestes són dues cavitats estretes ubicades a la cara, a cada costat del pla mitjà, per damunt de la boca. El gust actua per contacte de substàncies químiques solubles amb la llegua. L'ésser humà és capaç de percebre un ventall ampli de sabors com a resposta a la combinació de diversos estímuls, entre ells, textura, temperatura i gust. La superfície de la llegua es troba recoberta de mucosa amb papil·les gustatives, cadascuna responsable d’un sabor o un altre(àcid, dolç...)

2. Sentit del tacte

A la part teòrica explicarà com la pell és una membrana que recobreix tota la superfície del cos i té per funció protegir el cos i servir de suport per a nombrosos receptors cutanis, que capten els estímuls tàctils, tèrmics i dolorosos.

3. Sentit de la vista

L'ull és l'òrgan de la visió dels éssers humans i animals. A la part teòrica d’aquesta secció s’explica el funcionament de l'ull, molt similar a un càmera fotogràfica senzilla.

4. El sentit de l'oïda

Aquest sentit està localitzat a l'orella. Les ones sonores, en realitat canvis en la pressió de l'aire, són trameses mitjançant el canal auditiu extern cap al timpà, al qual es produeix una vibració. Es diu que hi ha so quan una pertorbació mecànica es propaga per un medi material i arriba a un receptor amb capacitat per a produir-hi una sensació.

A l'estand s'intentarà explicar per una sèrie d'experiències que el so sigui quina sigui la natura de la font que el produeix s'origina per una ona de pressió i el moviment de les partícules del medi s'estudia amb les característiques del moviment ondulatori.

Responsables i participants

Responsables
Bàrbara Terrasa Pont

Participants

Sentit del gust i de l'olfacte: Hi haurà experiències pràctiques que consistiran a tractar que els visitants puguin esbrinar substàncies ensumant-ne l'olor i en tastar substàncies indicant quina part de la llegua és la responsable del sabor que s’obtingut. continu
Sentit del tacte: La part pràctica consistirà a fer experiències de sensibilitat tàctil. Ens permetran tenir noció sobre la mida, consistència, forma, caràcters de superfície, etc., d’un objecte. Consistiran a tocar amb els ulls tapats i esbrinar formes, textures, mides, etc. continu
Sentit de la vista: -Il·lusions òptiques: Es mostraran tota una sèrie de figures que enganen l'ull i s’intenta que els participants les interpretin correctament. - S'explica mitjançant la utilització dels prismes adequats la descomposició de la llum. - Daltonisme. S’explicarà en què consisteix aquest trastorn i s’ajudarà als participants a comprovar si sofreixen o no aquesta malaltia. continu
Sentit de l'oïda: A)Es connectarà un micròfon a un oscil·loscopi i s’apreciaran les variacions periòdiques del so (que emetran els visitants). b) S’explicarà amb dos diapasons també distintes característiques de les ones sonores. c) Les copes cantores. Es farà música amb unes copes de cristall. Depenen de la quantitat d’aigua que tingui la copa, en colpejar-la obtindrem un so amb freqüències similars a les notes musicals. Els visitants podran fer un concert amb les copes. També en aquesta secció disposarem d’una pantalla on podrem veure un concert amb copes. continu


ESPAI LA CIENCIA A LA CUINA

La cuina és el laboratori ideal?

Si feim una fusió en “crisol “ a alta temperatura es que estam elaborant caramel
Si feim una combustió de líquids podem dir que feim una Queimada,
Si aplicam les Lleis de Raoult, estam posant sal per ofegar la verdura

Per explicar la implicació de la ciència i la tecnologia de l’alimentació s’han convidat un nombrós grup d’experts locals i nacionals amb la col·laboració de la entitat EuroToques delegació de Balears, sota la coordinació de Koldo Royo.

Aquests professionals presentaran la cuina alternativa, la cuina del futur, mostraran com es pot cuinar amb nitrogen líquid, com funciona el sifón ISI dissenyat per Ferran Adrià, com es cuina al buit, etc.


TASTS I DEMOSTRACIONS DE L’ESCOLA D’HOTELERIA DE LA UIB

Els tasts que es presenten en aquesta Fira de la Ciència procuren fomentar el coneixement i la importància dels aspectes culturals que comporta cada un dels productes.

Mitjançant processos químics i tècniques científiques com la fermentació, la determinació de paràmetres de ph, anàlisis d’alteracions d'oxidació dels àcids, anàlisis sensorials, centrifugacions, etc. els experts pretenen obtenir un producte de major qualitat i prestigi propi de la regió permetent una revalorització d’aquests productes en el mercat. Alhora és important conèixer els gustos dels consumidors i així oferir un producte que comporti la textura, l’aroma, gust, vista, olfacte fins i tot oïda més acceptats pels consumidors.

En aquesta ocasió s’han organitzat tasts de diferents productes autòctons que tenen reconegudes les marques i denominacions d’origen de les Illes Balears.


Exposició Alimentació

10,00 – 20,00 h Exposició alimentació. Organitzada per la Direcció General d’R+D+I en col·laboració amb el Departament de Biologia i Ciències de la Salut de la Universitat de les Illes Balears que s’emmarca dins de la temàtica de ciència i tecnologia d’aliments.


Laboratori màgic

10:15 h Els experiments de Melquíades

11:30 h Ciència a Escena

12:15 h Els experiments de Melquíades

13:30 h Ciència a Escena

:::::::::::::::::::::

16:00 h Ciència a Escena

16:45 h Els experiments de Melquíades

18:00 h Ciència a Escena

18:45 h Els experiments de Melquíades

Fira de la Cičncia de les Illes Balears