Collège Français de Palma
Carrer de la Salut, 4
07014 Palma
tel: 971 73 92 60
fax: 971 73 79 42
web: http://www.telefonica.net/web/technocfp
email: TECHNOCFP@telefonica.net


Veim allò que creim: la lum, la visió i les il·lusions òptiques

Per tal d’assolir els objectius que ens hem proposat, els participants seran acompanyats per alumnes del nostre institut, encarregats de guiar-los i explicar-los les etapes de l’exposició.

Les activitats que es desenvolupen, en un circuit concebut per etapes, es poden dividir en dos grups:
a) D’una banda, s’il·lustraran els fonaments físics necessaris per a comprendre la llum, la doble naturalesa (ona i corpuscle), i l’espectre solar. Hom prepararà petits bancs òptics on podran observar-se distints tipus de radiació (monocromàtica o policromàtica) i la interacció amb la matèria. S’il·lustrarà també el funcionament de l’ull humà i es mostrarà que no és sinó un conjunt de captadors fotosensibles que no interpreta cap de les imatges percebudes. Una maqueta de l’ull servirà de suport per a entendre com funciona. Aquestes activitats serviran per a delinear el tema científic en què s’emmarca el conjunt de les activitats i perquè el visitant pugui utilitzar o ampliar els coneixements en el tema de la llum i la interacció amb els objectes que ens envolten. Es mostrarà que el color d’un objecte depèn de la radiació amb què s’il·lumina.

b) D’altra banda, es mostraran als participants diverses imatges i se’ls proposaran activitats divertides i desconcertants, relacionades amb la interpretació del que veim. Les proves o imatges exposades tendran per objecte explicar científicament les il·lusions òptiques a través d’una galeria d’il·lusions geomètriques i artístiques.

El conjunt d’aquestes activitats ens permetrà explicar i potser aprofundir en el fenomen de la llum i la interacció amb la matèria, i també ens permetrà reflexionar sobre altres temes com: quin és l’origen dels colors?, quins són els mecanismes de la visió?, per què fallen aparentment aquests mecanismes complexos?, etc. De cadascuna de les imatges presentades l’alumne ha de descriure el que veu, i demanar-se per què la realitat és diferent del que s’esperava.

L’exposició disposarà també d’estereogrames, fenaquistoscopis, per tal de demostrar als joves científics que és el cervell qui ens fa sovint interpretar equivocadament la realitat. Aquestes experiències contribuiran a desenvolupar el sentit crític del visitant, posaran en dubte idees preconcebudes i desenvoluparan la capacitat d’anàlisi científica.

Responsables i participants

Responsables
Paolo Rumori
Pierre Bécognée
Francine Defert
Joana Pujol
Xavi Rothéa

Participants
Alumnes de 3r i 4t d'ESO

Els visitants acompanyats per alumnes del nostre centre seguiran un itinerari didàctic compost de diverses etapes. En una o dues taules posades al centre de l’estand es muntarà el “Taller de descobriment de la llum i dels colors”. En aquesta zona es presentaran experiments de descomposició de la llum blanca en els components per mitjà de diversos prismes. A més, utilitzant filtres acolorits i radiacions monocromàtiques s'il·luminaran objectes i dissolucions de diversos colors, i després que el visitant hagi expressat una previsió, es mostrarà que el color depèn de la radiació utilitzada. De la mateixa manera les radiacions monocromàtiques es faran passar a través dels prismes per a ensenyar la naturalesa particular. En una altra taula es prepararà el “Taller de l'ull i de la visió”. Mitjançant l'ús d'una maqueta tridimensional, s'explicaran els components principals de l'ull humà i el seu funcionament. A través d'aquesta maqueta es podrà observar com es formen les imatges a la retina i explicar alguns dels més habituals defectes de la visió. També, es farà notar als visitants que el seu funcionament és molt similar al d'una càmera fotogràfica, que hi haurà al costat, desmuntada en els principals components. Es mostrarà la formació d'imatges en una pantalla que simularà la retina humana. A més, s'afrontarà el tema de la visió dels animals, mitjançant imatges que il·lustrin com hi veuen, juntament amb explicacions de la particular visió dels colors. Les parets, alguns panells i els mostradors, equipats amb dos ordinadors, s'utilitzaran per a muntar el “Taller de la interpretació de la realitat i de les il·lusions òptiques”. Els participants han de desfilar davant una galeria d'imatges i han de contestar a una sèrie de preguntes. Es mostraran diferents il·lusions òptiques: il·lusions geomètriques, il·lusions artístiques, estereogrames, efectes primaris (il·lusions innates), il·lusions secundàries, il·lusions espacials i il·lusions de colors i de moviments. En una sèrie de panells s'il·lustraran les il·lusions òptiques més famoses. Al costat dels panells de les il·lusions òptiques, es penjaran cartolines amb frases o poemes d'alguns dels artistes, literats, pensadors i escriptors cèlebres, com ara Pirandello, Baudelaire, Dalí, Cervantes, etc., que en les seves obres han tractat el tema de la realitat i l'aparença. Al final, el visitant rebrà un fullet amb algunes de les frases i de les imatges més cridaneres que se li han mostrat al llarg de la visita. Per fer el circuit didàctic de 3 etapes faran falta de 15 a 30 minuts, aproximadament. Cada dia de la Fira.

Fira de la Cičncia de les Illes Balears