Anar a la pÓgina principal
 
 

Navegant per l'oceà

 
Jornades de portes obertes
Organitza: Centre Oceanogràfic de les Illes Balears
Lloc: Moll de Ponent s/n. Palma
Horari: 10.30-11.30 h
Data: Divendres, 15 de novembre de 2002

Per què la humanitat ha posat els ulls a l'oceà? Per què les ciències marines han adquirit tant d'interès? Per tenir una idea d'això, n'hi ha prou de pensar que la superfície de la terra del nostre planeta representa tan sols el 29% de l'àrea total del globus i el 71% de la nostra superfície és aigua. Per altra banda, el 98% de nostra aigua en el planeta es troba a l'oceà i el 2% restant el constitueix el vapor d'aigua, els rius, gels i llacs.

Als inicis de la investigació més científica dels oceans, James Cook va mesurar la temperatura de l'aigua, dels vents, dels corrents, de la profunditat… El va seguir Charles Darwin iniciant una investigació més formal quan Wyville Thompson va partir amb el seu vaixell el Challenger d'Anglaterra. Va partir amb cinc científics i va tornar després de solcar els majors oceans.

Després d'aquest pioners en la investigació de l'oceà, es realitzaren, i es realitzen, nombroses expedicions, ja que el coneixement total de l'oceà encara no està complet.

En el Centre Oceanogràfic de les Illes Balears els científics continuen amb la cerca de respostes a l'oceà. L'any 1908 fundà aquest centre Odón de Buen, que fou un dels pioners en la investigació marina a l'Estat espanyol i en l'àmbit internacional. Hi ha diferents camps d'investigació: reserves marines, recursos pesquers, plàncton i la dinàmica oceanogràfica.

Per començar la visita, es féu un poc d'història del centre així com de les diferents àrees d'investigació per tal que es coneguessin els objectius d'un centre oceanogràfic com a organisme investigador i d'assessorament, tant d'investigació acadèmica com d'investigació orientada a resoldre problemes pràctics i reals.

Seguidament es va mostrar un vídeo sobre un projecte realitzat per un grup investigador del centre que tracta de la llagosta vermella a la reserva marina de les illes Columbretes (Castelló), amb la finalitat d'estudiar l'efecte de la protecció en les seves poblacions. Després del vídeo es féu una visita guiada pel centre en què es mostrà instrumental antic i modern utilitzat en els projectes, com poden ser les xarxes d'arrossegament, les mànigues de plàncton, etc.

A més, es mostrà el funcionament d'un laboratori d'anàlisis fisicoquímiques de l'aigua. Per altra banda, es mostrà la col·lecció de fauna marina que hi ha en el centre, que compra peixos, crustacis i cefalòpodes conservats en formol.

D'aquesta manera s'ha tractat d'apropar una mica més els nostres visitants a la mar i donar-los a conèixer què és el que es fa en aquest centre.