Àcids i Bases
   
San José de la Montaña
   
c. de Cotlliure, 22
tel: 971 750 629
fax: 971 753 026
  Responsables de l'estand:

Enrique Haro Fullana

Participants en el projecte:

Comas García, Elías
De Benito Bordoy, Patricia Catalina
García Álvarez, Raquel
Gutiérrez Pérez, Ignacio Iván
Llabrés Benejam, Laura
López Uceda, Alejandro
Marín Juarros, Victoria Irene
Mérida Carballal, Francisco Javier
Moreno Bonnín, Francisco
Rodríguez Lorca, Raquel
 
       
 
Àcids i bases

La química ha estat sempre imprescindible per al desenvolupament de la humanitat. La majoria de productes corrents que ens envolten existeixen gràcies a una sèrie de transformacions químiques que han deixat el laboratori per penetrar en el món econòmic i fer de la indústria química un dels motors de l'economia mundial.

El nostre projecte consisteix a aproximar a l'alumnat el tema dels àcids i les bases, ja que existeixen una gran quantitat de processos químics i biològics en els quals intervenen. Per exemple, el manteniment del pH de la sang, l'excés d'àcid a l'estómac, neutralització de sòls bàsics, utilització de l'aspirina com analgèsic, contaminació dels boscos per pluja àcida.
 
 
Activitats   Durada   Horari  
           
Aplicació de l'indicador universal en diferents substàncies àcides i bàsiques.
En aquesta pràctica exposarem una taula on els alumnes podran saber si una substància és àcida o bàsica i conèixer el seu pH.

  10 minuts    
           
Extracció d'un indicador a partir de diferents vegetals i posterior aplicació per identificar àcids i bases.
L'objectiu d'aquesta pràctica és demostrar que els pigments vegetals poden emprar-se com a indicadors de pH. Aquest tipus de pigments són substàncies químiques que canvien de color, segons el pH del medi.

  15 minuts    
           
Fabricació de sabó
     
           
Reacció d'àcids amb roques calcàries.
A una roca possiblement calcària, hi afegim una quantitat d'àcid clorhídric. Volem investigar si es tracta d'una roca calcària.

  10 minuts    
           
Reacció de l'àcid nítric amb metalls.
Experimentarem amb àcid nítric i coure. Quan es posa en contacte el coure amb l'àcid es produeix una reacció que desprèn un gas de color taronja. Després d'uns minuts canvia a color blau. La reacció és molt espectacular.
  5 minuts    
           
Valoració del grau d'acidesa d'un vinagre.
Aquesta pràctica consisteix a calcular experimentalment la quantitat d'àcid que conté el vinagre. Finalment amb una sèrie de fórmules i operacions, tindrem el percentatge d'àcid del vinagre.
  15 minuts