Enric Fajarnés i Tur, entre la historia i la demografia

Autor: Ernest Prats, Joana Maria Pujades (Eds.)
Data: Desembre 2008
Fajarnés i Tur, des d’una ideologia positivista, atorgava al rigor metodològic i a la divulgació del coneixement científic i mèdic una gran importància. El podem considerar allò que en el seu temps s’anomenava un publicista, es a dir un autor que escriu per al públic, generalment sobre diverses matèries. Junt amb la tasca de desenvolupament de mitjans de comunicació científica, com ara el paper que va jugar com a director de la Revista Balear de Ciències Mèdiques, en la seva producció destaquen els treballs relacionats amb la demografia i l’epidemiologia, però també trobem interessants aportacions al camp de la medicina, la història, la climatologia, l’arqueologia, o l’antropologia entre altres.
La personalitat i la trajectòria científica d’Enric Fajarnés i Tur caldria situar-les en el context del moviment higienista que es va configurar al llarg de les dècades finals del segle XIX i la primera meitat del segle XX. Les seves aportacions a la demografia i l’epidemiologia de les Illes Balears, reflecteixen
molts dels pressupostos que acabarien per configurar, durant el període d’entreguerres,
el discurs de la medicina social i la salut pública. Destaca l’ús que fa de l’estadística sanitària i de l’argument numèric en els seus treballs, però també l’apropament als factors socials, econòmics i culturals que determinaven els problemes de salut i els episodis de malaltia.
Enric Fajarnés i Tur, entre la historia i la demografia
Portada

Vicenç Mut Armengol (1614-1687) i l’astronomia
Bartomeu Darder Pericàs, geòleg i mestre