Participants

Institut Espanyol d'Oceanografia - Centre Oceanogràfic de les Balears

Moll de Ponent, s/n - 07015 - Palma

Activitats

Jornades de portes obertes i visites guiades al vaixell oceanogràfic Ramon Margalef (Palma) El Centre Oceanogràfic de les Balears (COB) de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) ofereix unes jornades de portes obertes i visites guiades al nou vaixell de recerca oceanogràfica de l’IEO Ramon Margalef, varat enguany mateix i que està previst que entri en servei el 2012.

El vaixell oceanogràfic Ramon Margalef, de 46 metres d’eslora i que ha suposat una inversió de més de 18 milions d’euros, està especialment dissenyat per a la recerca oceanogràfica i pesquera, inclòs l’estudi integrat dels ecosistemes, concepte que va introduir l’investigador català Ramon Margalef, capdavanter de l’ecologia moderna a Espanya.

Per dimensions i capacitats, està catalogat com un vaixell d’àmbit regional. Té deu dies d’autonomia i espai per a onze investigadors i tècnics, a més dels dotze tripulants. Desenvoluparà la seva activitat a l’àmbit nacional i a mars adjacents, i disposa de la tecnologia més avançada per estudiar la geologia marina, l’oceanografia física i química, la biologia marina i les pesqueries, i per fer controls mediambientals.

El Ramon Margalef està dissenyat per emetre nivells molt baixos de soroll radiat a l’aigua, d’acord amb l’estricta recomanació de l’ICES CRR 209, cosa que permetrà que la seva navegació no afecti el comportament natural dels peixos que es trobin al voltant. La nau està dotada amb moderns sistemes d’automatització, la qual cosa permetrà operar amb menys tripulants i garantirà la màxima seguretat en situacions climatològiques adverses.

El vaixell té tres motors dièsel de 1040 cavalls cada un i dos motors elèctrics propulsors de 900 quilowatts. Disposa d’un sistema d’optimització de l’eficiència que permet augmentar la potència sense incrementar el consum. A més, està equipat amb un sistema de posicionament dinàmic, així com un sistema de posicionament submarí, per permetre l’operació de vehicles submarins d’observació remota (ROV), com el recentment adquirit Liropus 2000, amb capacitat per observar els ecosistemes i obtenir-ne mostres fins a 2000 metres de profunditat.
Públic: Públic general
Lloc: Port de Palma
Localitat: Palma
Dates i horaris: Anul·lat (www.ieo.es)
Informació: Centre Oceanogràfic de les Baleares. Persona de contacte: Ana Morillas (adreça de c/e: ana.morillas@ba.ieo.es; telèfons: 971133747 i 971133720).