Participants

Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos

Edifici dels Serveis Cientificotècnics i instituts universitaris de recerca (Campus de la UIB) - 07122 - Palma

Activitats

Jornades de portes obertes a l’IFISC (CSIC-UIB) i taller d'òptica (Palma) L’IFISC (Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos) obre les portes del seu centre amb l’objectiu de divulgar la seva labor científica i millorar la percepció que en té el públic. Amb aquestes jornades es pretén presentar la tasca de recerca de l’IFISC a través de la visita a les seves instal·lacions i d’un taller sobre les propietats de la llum que inclou la introducció de conceptes bàsics d'òptica, com la longitud d’ona o els fenòmens de reflexió, refracció, difracció, etc.

A partir del fenomen de l’arc de sant Martí, mitjançant diferents experiments i activitats l’alumne comprendrà com es forma aquest arc, quines són les condicions necessàries perquè aparegui o per què té aquesta forma tan característica (angle i colors). Algunes de les experiències científiques que els alumnes podran dur a terme són: «Cristalls líquids i reflexió selectiva», «Experimenta amb polaritzadors» o «L'espiell de l'arc de sant Martí i la difracció».

Objectius:

- Acostar l’òptica als estudiants de secundària i batxillerat.
- Incentivar la participació i l’autoaprenentatge mitjançant experiments d’òptica senzills i divertits.
- Promoure les vocacions científiques.
- Obrir vies de comunicació entre professors de secundària i investigadors.

Programa:

10.00 h - 10.20 h. Benvinguda i presentació de l’IFISC, a càrrec del doctor Emilio Hernández-García, professor de recerca del CSIC i investigador de l’IFISC (CSIC-UIB).

10.20 h - 10.30 h. Presentació de l’IFISC – OSA Student Chapter, a càrrec de la doctora Roberta Zambrini, científica titular del CSIC i investigadora de l’IFISC (CSIC-UIB).

En finalitzar la presentació, el grup es dividirà en tres per visitar els laboratoris.

10.30 h - 11.00 h. Visita als laboratoris:

- Visita a la Unitat de Sistemes de Computació Nuredduna, a càrrec de Rubén Tolosa, tècnic informàtic de l’IFISC (10 min).
- Visita al laboratori d’electrònica, a càrrec de Josep Canyelles, tècnic de laboratori de l’IFISC (10 min).
- Visita al laboratori d’òptica, a càrrec del doctor Miguel Cornelles Soriano, investigador postdoctoral de l’IFISC (CSIC-UIB) (10 min).

11.00 h - 11.30 h. Pausa per berenar

11.30 h - 13.00 h. Taller d’òptica: «Descobrint els secrets de l’arc de sant Martí», a càrrec de Neus Oliver i Xavier Porte, investigadors predoctorals de l’IFISC (CSIC-UIB).
Dirigit a: Estudiants de segon cicle de secundària i batxillerat
Públic: Estudiants
Lloc: Sala de seminaris S02 (planta soterrani) de l’edifici dels Serveis Cientificotècnics i instituts universitaris de recerca (Campus de la UIB)
Localitat: Palma
Adreça: Ctra. de Valldemossa, km 7,5
Dates i horaris: Dies 4, 11, 18 i 24 de novembre i 2 de desembre, de 10.00 h a 13.00 h. Les sessions tindran una durada de 3 hores.
Informació: Rosa Maria Rodríguez. Comunicació i Cultura Científica, IFISC (CSIC-UIB). Tel.: 971259719. Correus electrònics: rosa@ifisc.uib-csic.es, divulgacion@ifisc.uib-csic.es. Pàgina web: http://ifisc.uib-csic.es/scit11/page/show?id=7.