Aprenem a conèixer el planisferi celest
Event: Jornada de portes obertes
Organitzadors: Observatori Astronòmic de Mallorca

Crňnica

LÂ’Observatori Astronòmic de Mallorca ha preparat moltes activitats relacionades amb la Setmana de la Ciència i la Tecnologia. El dissabte dia 6 de novembre a les 8 del capvespre més de cent persones feien coa davant les instal·lacions del Mallorca Planetarium. Elena González, portaveu i educadora, tractava de posar un poc dÂ’ordre per lÂ’entusiasme dels visitants, impacients per agafar un seient a la sala del Planetarium. “Al matí vénen sobretot escoles, però lÂ’horabaixa els particulars són majoria”, ens explica nÂ’Elena mentre a una llibreta recompta una vegada i una altra el nombre de persones apuntades per assistir a la sessió de les 8 del vespre i que han telefonat abans de pujar a les instal·lacions de Costitx. “Hi ha molt dÂ’interès, en quatre dies han passat més de 350 persones”, recorda nÂ’Elena, mentre ens fa entrar a la sala del Planetarium, un espai completament rodó amb una cúpula de 14 metres de diàmetre on es representa el nostre cel. En aquesta cúpula es poden reproduir fins a 6.000 estels virtuals a un cel gairebé perfecte, sense contaminació lumínica. “Per favor, apagau els mòbils i les preguntes feis-les al final”, demana nÂ’Elena als assistents mentre a la sala comença a fer-se fosc.

La projecció del Planetarium ens permet conèixer moltes de coses sobre les constel·lacions, els estels, les nebuloses, les galàxies i el nostre sistema solar. En encendreÂ’s els llums nÂ’Elena ens reparteix a tots un planisferi celest, un disc amb la representació en un pla del cel visible des dÂ’una determinada latitud terrestre. Dins el planisferi es representen 72 constel·lacions i 900 estrelles, els objectes difusos com les nebuloses i les galàxies més properes. LÂ’equador celest, els meridians i els paral·lels són línies de coordenades al cel, mentre que lÂ’eclíptica és el camí del Sol sobre el fons dÂ’estrelles al llarg de lÂ’any. Al disc estel·lar hi ha impresos els 12 mesos de lÂ’any, dividits en fraccions de 5 dies. El disc porta també gravades les 24 hores del dia, amb subdivisions de 15 minuts. Fer servir el Planisferi requereix un poc de pràctica, però nÂ’Elena ens explica com utilitzar-lo correctament i poder veure dÂ’aquesta manera el nostre cel en un moment precís, tal com el veuríem si ho feim quan miram lÂ’horitzó. NÂ’Elena ens ensenya alguns exemples pràctics, com trobar lÂ’estrella polar, lÂ’Óssa Major, la constel·lació dÂ’Àries, Andròmeda, que és a 2 milions dÂ’anys llum de nosaltres, Orió, el grup de les Plèiades...

Un cop a lÂ’exterior, els educadors ens fan anar cap a tres observatoris preparats en aquesta ocasió per contemplar dues nebuloses, M-27 i M-15, i un estel, Alvireo, que presenta la particularitat de ser dos cossos molt pròxims entre si i molt brillants, un de color groc i un altre de color blau. Abans de fer aquestes observacions, el públic roman en grup a les fosques mirant el cel damunt lÂ’Observatori i escoltant les explicacions dels educadors. Mentre miram cap al cel tractant de trobar tres estels coneguts popularment com el “triangle de lÂ’estiu”, apareix just enmig un estel fugaç que desperta lÂ’admiració de tothom. Ara sí que la visita ha valgut la pena, a més dÂ’aprendre moltes coses sobre els planetes i els estels, tots em pogut formular el nostre desig mirant el cel de Costitx, un cel que encara és un dels millors de Mallorca a pesar de la creixent contaminació lumínica que pateix la nostra illa.

El racó del curiós
info@balearsfaciencia.org
Gover de les Illes Balears