Presentació del llibre Apèndix al sistema general de toxicologia o tractat sobre verins minerals, vegetals i animals de Mateu Orfila
Event: Presentació del llibre Apèndix al sistema general de toxicologia o tractat sobre verins minerals, vegetals i animals de Mateu Orfila
Organitzadors: Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació. Direcció General d'R+D+I

Crňnica

El passat dijous dia 11 de novembre es va fer lÂ’acte de presentació del llibre Apèndix al sistema general de toxicologia o tractat sobre verins minerals, vegetals i animals de Mateu Bonaventura Orfila, lÂ’eminent científic menorquí reconegut dÂ’àmbit internacional per les investigacions i les obres sobre toxicologia. LÂ’acte, presidit pel conseller dÂ’Economia, Hisenda i Innovació, Lluís Ramis dÂ’Ayreflor, va tenir lloc a la seu dÂ’aquesta conselleria a Palma i va comptar amb lÂ’assistència de Pere Ventayol, especialista en toxicologia analítica i un dels màxims coneixedors de la vida i lÂ’obra de Mateu Orfila pel fet dÂ’haver participat en la commemoració del bicentenari del seu naixement. Ventayol ha estat precisament el coordinador de lÂ’edició dÂ’aquest llibre i lÂ’autor dÂ’un estudi preliminar sobre la vida i els treballs dÂ’Orfila que apareix en lÂ’edició.

El conseller Lluís Ramis dÂ’Ayreflor va explicar que aquest llibre forma part de la col·lecció “La Ciència a les Illes Balears” que la Conselleria dÂ’Economia, Hisenda i Innovació ha impulsat amb voluntat de difondre la tasca dels científics més il·lustres dins del món de la recerca. Per això, dins dÂ’aquesta col·lecció no hi podia faltar un llibre dedicat a Mateu Orfila, un dels pocs científics de les Balears amb projecció internacional que va entrar a la història general de les ciències gràcies als seus coneixements químics, fisiològics i botànics aplicats a la investigació dels tòxics. En aquesta edició del llibre, precisà el conseller, a més de retre un petit homenatge a Orfila, es pretén donar a conèixer la seva obra, la seva difusió mundial i lÂ’ambient científic de París dels principis del segle XX, ambient on Orfila desenvolupà una part molt important de la seva obra. El conseller recordà que des de la Conselleria dÂ’Economia, Hisenda i Innovació sÂ’ha fet una “aposta ferma i decidida per la recerca, la innovació i el desenvolupament tecnològic, com a eina principal per consolidar les Illes en posició capdavantera”. En aquest sentit, Ramis de Ayreflor recordà que el proper pla dÂ’R+D+I serà un exemple dÂ’aquesta voluntat i dÂ’aquest compromís.

DÂ’altra banda, Pere Ventayol, que entrà a fons en lÂ’explicació de lÂ’obra dÂ’Orfila, qualificà el científic menorquí sense cap dubte com “el millor i més important” de les Balears. Ventayol repassà alguns aspectes de la biografia del científic, les èpoques a València, a Barcelona i a París, una ciutat i un ambient que li donaren lÂ’empenta decisiva en les investigacions i en les obres. Ventayol explicà que Orfila estudià medicina no de manera aïllada, sinó des del coneixement fonamental de la química, la botànica i la física, cosa que li va donar una visió de les coses basada en lÂ’experiència i en els seus coneixements adquirits. Segons Ventayol, “la medicina que Orfila veia a Paris es fonamentava en la experiència i la metodologia”. Orfila distingí sempre entre el que és un tòxic natural i un tòxic ingerit. El científic menorquí fou el primer a detallar el camí que fan els tòxics, diferenciant i precisant que els tòxics no es distribueixen igual per les parts del cos. Ventayol recordà que el llibre presentat, que inclou unes magnífiques làmines de plantes tòxiques en color, és lÂ’apèndix al llibre La toxicologia general, la seva obra bàsica.

El racó del curiós
info@balearsfaciencia.org
Gover de les Illes Balears