De visita pel Centre Meteorològic de les Illes Balears
Event: Jornada de portes obertes al Centre Meteorològic de les Illes Balears
Organitzadors: Centre Meteorològic de les Illes Balears

Crňnica

Què es el Meteosat? Per a què serveix lÂ’anemòmetre? I lÂ’higròmetre? Que són les rissagues? Quin temps farà demà? Són algunes de les nombroses qüestions que al llarg de la Setmana de la Ciència es fan els visitants que recorren les instal·lacions del Centre Meteorològic. Si hi voleu anar, us trobareu amb dos estudiants voluntariosos i pacients, en Miquel Corró i na Maria Magdalena Pons, tots dos de la UIB, que us respondran aquestes qüestions i us ajudaran a entendre un poc més la feina que es fa al Centre Meteorològic.

Aquest matí sÂ’ha organitzat una visita per a un grup dÂ’alumnes de quart dÂ’ESO del centre Sant Rafael de Palma. Tots estan molt interessats per la meteorologia, si sÂ’ha de jutjar per les seves preguntes i per les ganes de ficar-se per tots el racons del Centre Meteorològic: el jardí, el terrat, la sala de prediccions... La visita ha començat a la biblioteca amb una projecció de la pàgina web del Centre Meteorològic. Allà tots hem après que no es el mateix la climatologia, que és el temps habitual dÂ’una zona determinada, que la meteorologia, que és el temps actual, el dÂ’avui o el de demà. El que ha quedat clar és que la climatologia funciona a través de les dades meteorològiques.

En Miquel i na Maria Magdalena ens expliquen que la història de la meteorologia a les Illes Balears comença el 1744, quan a Menorca, aleshores dominada pels anglesos, es prenen les primeres dades fetes a través dÂ’observacions. No es fins al 1920 que es crea la primera xarxa de climatologia. El 1934 es posa en marxa el Centre Meteorològic, gràcies a lÂ’empenta i els coneixements de J. M. Jansà. LÂ’any 1977 sÂ’estrena lÂ’edifici de Palma on es troba lÂ’actual Centre Meteorològic. Agustí Jansà el dirigeix des del 1987. El 1994 les Balears són nomenades Centre Regional dÂ’Investigació de Ciclons al Mediterrani.

Com que ja sabem moltes coses de la història del Centre Meteorològic, ja podem provar nosaltres mateixos de fer de meteoròlegs. Per això podem passar a visitar una habitació on es troba el centre de dades. Allà ens expliquen que enguany les precipitacions de pluja són molt inferiors a les habituals. A Mallorca, lÂ’anomalia interanual relativa de precipitació és de menys 18%. Darrerament plou poc, però ningú no ho diria, comenten els alumnes de quart dÂ’ESO, sobretot després de la ruixada que ha caigut a primera hora dÂ’aquest matí i que ha estat a punt dÂ’espenyar la visita al Meteorològic.

Amb una mica de vergonya, ens ficam al centre de Prediccions. És com la “cripta” del Meteorològic, el lloc on convé no fer gaire renou per no interrompre la feina dels experts. Aquí podem veure totes les imatges que ens envia el Meteosat. “I les taques de colors que són?”, pregunta un dels alumnes. És que hi ha dos canals per veure el satèl·lit, li respon un que sembla en Rodríguez Picó. El visible mostra els núvols, i el de colors, les temperatures. “Però el Dijous Bo plourà o no?” És probable, respon el meteoròleg. Però falten dies i encara és prest per fer una predicció ajustada. I és que les precipitacions són el més difícil de preveure. “Idò, a veure si aviat tenim el radar aquest que ens han de dur de Madrid”, comenta una veu per darrere.

El racó del curiós
info@balearsfaciencia.org
Gover de les Illes Balears