Espais de Natura Balear. Parc Nacional de Cabrera

Centre d'Interpretación de la Colonia de Sant Jordi. C/ Gabriel Roca s/n - 7650 - Santanyí

Activitats

Ciència al acuari: les activitats científiques al Centre de visitants de ses Salines del Parc Nacional de Cabrera Col•loqui i explicació divulgativa amb els investigadors responsables dels projectes que es desenvolupen al Centre de Visitants davant dels aquaris experimentals

Objectius

1) Mostrar la importància de les activitats científiques en les que col•labora el Centre de ses Salines del PNMTAC, o les que desenvolupa el centre amb el seus propis mitjans

2) Donar visibilitat social i mediàtica tant a les tasques científiques com al propi centre, poc o gens coneguts i d’importància creixent.


Metodologia

Cada un dels col•loquis es desenvoluparia enfront dels aquaris que participen a la investigació o que allotgen a les espècies objecte de recerca. Els investigadors respondran de forma oberta i participativa a les demandes dels visitants i participants, amb un caire divulgatiu i lúdic. El temps màxim assignat a cada xerrada seria de 45’, amb la intenció de poder formar fins a un màxim de dos grups cas de que la demanda sigui alta. El temps previst de cada presentació seria , dons, de 20-25’.

Les xerrades serien les següents:

1) El projecte Estudio de la biología y ecología reproductiva de Scyllarides latus al PNMTAC: implicaciones para la gestión (IEO). El test de pervivència de les marques plàstiques post-muda. Persona encarregada de la presentació Olga Reñones, del Institut Espanyol de Oceanografia

2) Projecte de Reintroducció de cranca Maja squinado, a aigües de les Balears. (Conselleria de Agricultura i Pesca) El centre com a lloc de allotjament, quarantena i marcatge de les cranques Persona encarregada de la presentació: Helena Pastor, de la Conselleria de Agricultura i Pesca

3) Projecte Gestió adaptativa de les poblacions marines del Parc Nacional de l’Arxipèlag de Cabrera per efecte del canvi climàtic: reducció del impacte antròpic produït per la pesca (Parc Nacional de Cabrera). Projecte amb fiançament de la Fundació La Caixa i de la Fundació Costa Crociere. Assaigs de eficiència de captures de llagosta i altres espècies de crustacis amb distints models de nanses. Persona encarregada de la presentació: Pep Amengual (Parc Nacional de Cabrera) i Clara Cánovas (Tècnica mediambiental)

4) Projecte Cria en captivitat d’espècies de signàtids de Balears catalogats en perill. Projecte desenvolupat per el propi centre de visitants-àrea d’aquariologia. Persona encarregada de la presentació: Borja Torres, cap d’aquaristes.

5) Dades biològiques del cicle reproductiu y descripció de corbes de creixement de 30 exemplars de Raja brachyura nascuts al centre. Projecte desenvolupat per el propi centre de visitants-àrea d’aquariologia. Persona encarregada de la presentació: Borja Torres, cap d’aquaristes.

6) Funcionament d’un aquari de grans dimensions. Com funciona i es gestiona els aquaris del Centre de visitants. Presentació de PowerPoint a càrrec de Carlos Andray, Director del centre.
Dates i horaris: 6 de novembre de 2010 de 9:00 a 14:00 hores
Informació: Lloc de trobada: Al propi centre: Carrer de Gabriel Roca sn, Colònia de Sant Jordi Es necessari reservar plaça. Telèfon: 971656282. Material recomanat: càmera fotogràfica, llepissós i paper per als mes petits.