Visita guiada al Centre Metereològic Territorial
Visita guiada al Centre Metereològic Territorial

Data: 11/11/03
Organitza: Institut Nacional de Metereologia

Cada grup participant, acompanyat per un monitor, visita durant unes dues hores les dependències del centre, especialment las intal·lacions d'observació i la sala de predicció i vigilància del temps.

Els 40 joves de 4t d’ESO que han vengut de Felanitx no han duit paraigües. Abans de partir devien saber que a Ciutat no hi plouria.

Al Centre Meteorològic Territorial de les Illes Balears saben quin temps farà perquè la seva tasca és recollir informació, dades, que es tracten i s’analitzen. Les dades es recullen a partir de mesurar la pressió, la temperatura, la humitat, el vent, raigs, etc. Les dades es recullen des de diversos indrets: des del mateix centre a través d’estacions meteorològiques i estacions automàtiques, d’altres estacions situades a altres punts de les Illes Balears, del cel, llançant un globus dues vegades diàries, o des de vaixells en alta mar, que envien les dades al Centre Metereològic indicant la seva posició en el moment de la recollida, fotografies de satèl·lits, etc.

Altres dades interessants per a aquests científics són les que provenen del comportament dels animals i de les plantes, per exemple, els desplaçaments de les aus migratòries.

Un cop recollides les dades es representen gràficament sobre taules i sobre mapes. Aquests elements ajuden a comprendre les prediccions, tant del temps en general com de l’estat de la mar. Aquesta informació no tan sols és útil per saber si cal emportar-se el paraigües o anar més lleuger de roba, també és molt important per poder avisar a protecció civil i altres entitats que vigilen per la seguretat dels ciutadans sobre possibles perills que s’acostin, com puguin ser per exemple, ventades o torrentades.

No tan sols això. Si les dades es comparen amb dades d’altres anys es poden detectar variacions climàtiques. Per exemple aquest any a Menorca ha plogut un 34% més que l’any passat i a Mallorca un 15% més.

El detector de llamps és molt important per a l’activitat aeroportuària. Si es detecten llamps a menys d’un radi de 5 km de l’aeroport es prohibeix immediatament omplir els dipòsits d’avió de benzina perquè si hi pegàs un llamp allò explotaria. Òbviament, prèviament es va avisant de l’evolució de la tempesta de llamps i de l’acostament mínim permès abans de parar l’activitat.

Precisament aquesta nit passada ha passat una tempesta de llamps al sud de les Illes Balears. En un mapa se’n va poder observar la intensitat.

Introduït el funcionament de com es realitzen les prediccions del temps i es duu el seguiment dels fenòmens meteorològic, el grup va visitar les instal·lacions exteriors i interiors, i observar els diferents instruments de mesura que s’utilitzen i la tasca dels científics.

El racó del curiós
info@balearsfaciencia.org
Gover de les Illes Balears