Anar a la pàgina principal
 
 

Un passeig cap als estels

 
Jornada de portes obertes
Organitza: Observatori Astronòmic de Mallorca
Lloc: OAM (camí de l'observatori, s/n, Costitx)
Horari: 17.00-22.00 h
Data: Dijous, 7 de novembre de 2002

A Costitx, sota un turó quasi al centre de Mallorca, hi ha un edifici format per cilindres blancs i 7 cúpules blanques sobre unes plataformes octagonals organitzades sobre un espai que formen el conjunt de l'«astrosplai». La seva funció principal és l'observació i la recerca. Un grup d'investigadors vigilen l'espai a la recerca d'asteroides i cometes per identificar-los i analitzar-ne les trajectòries.

Camuflades per mates i ametllers en terres de secar, s'alcen unes construccions peculiars des de les quals, entre la foscor i el silenci de la nit, grans telescopis connectats a uns ordinadors capturen constantment imatges de l'espai perquè les estudiïn els científics. La principal tasca d'investigació de l'Observatori Astrònomic de Mallorca és la descoberta d'asteroides i de cometes.

Des del turó, els científics vigilen els 360º de cel de l'hemisferi Nord que es pot observar des del turó de Costitx, sempre que no hi hagi núvols. No s'hi poden observar 20º (que ve ser un pam) de cel, ja que la contaminació llumínica procedent de l'aeroport de Palma ho impedeix.

Les monitores van obrir les portes als visitants per entrar a la cambra de control dels telescopis. Des d'aquesta cambra, l'equip de recerca controla els telescopis. Disposen d'un planisferi ben sofisticat, d'un programa que els informa en tot moment sobre la posició de la lluna i la seva luminància i del meteosat en temps real, tot visualitzat en diferents pantalles d'ordinador. Mitjançant un programa de retoc fotogràfic, acoloreixen les imatges per poder analitzar millor la informació gràfica que els arriba a través de les càmeres connectades als telescopis.

L'«astrosplai» està format per 7 cúpules giratòries sobre plantes octogonals que estan orientades segons els meridians. D'aquesta forma, els alumnes es poden orientar millor quan observen l'espai a la recerca dels estels i les constel·lacions que indica la monitora.

A l'edifici central, es troba l'àrea de divulgació, on els alumnes reben les explicacions dels professors. Els passadissos estan plens de plafons amb imatges i dibuixos d'estels, cometes, constel·lacions i galàxies.

Desperta l'interès el primer asteroide descobert l'any 1996 per l'Observatori de Costitx, després de 50 anys de sequera a l'Estat espanyol. Aquest asteroide és conegut internacionalment com 20140 Costitx.

Les activitats de l'OAM es desenvolupen a través d'una Àrea d'Investigació i una Àrea de Divulgació. L'equip d'observació i un equip de monitors fan que estigui en funcionament. En l'Àrea d'Investigació, a més de les activitats pròpies de l'equip d'observació, tenen prioritat concreta el GEA (Grup de Estudis Astronòmics) i els acords de col·laboració amb investigadors de l'IAA, la Universitat de Gottingen, de l'IAC, de l'ESO, etc. Investigadors internacionals becats solen venir a treballar per temporades en aquest petit indret de Mallorca obert a l'espai.