Anar a la pàgina principal
 
 

Presentació de la col·lecció de llibres «La Ciència a les Illes Balears» i del primer volum Estudio batilitológico de la bahía de Palma de Mallorca. Conferència: «Emerging issues in Mediterranean Marine Sciences»

 
Presentació de l'acte: Dr. Eugeni Garcia
Ponents: Hble. Sr. Príam Villalonga, Dr. Federico Álvarez i Dr. Pere Oliver
Conferència: «Emerging issues in Mediterranean Marine Sciences»
Ponent: Dr. Frederic Briand
Organitza: Conselleria d'Innovació i Energia
Lloc: Sala d'actes de Cas Jai. UIB
Horari: 12.00 h
Data: Dilluns, 4 de novembre de 2002

El I Pla d'R+D de les Illes Balears pretén estimular la investigació científica i tecnològica basant-se en el fet que és un element imprescindible a l'hora de promoure el progrés econòmic i social. Per aquesta raó -va assenyalar el conseller d'Innovació i Energia-, un dels objectius és la valoració de la ciència com un bé social. Un dels elements necessaris per aconseguir aquesta valoració és que els homes i les dones d'aquest país coneguin el nostre patrimoni cultural i científic, ja que, si assumim la nostra història, ens serà molt més fàcil trobar una via cap al futur, en el qual la ciència i la tecnologia tinguin un paper tan fonamental.

La col·lecció que es presenta en aquest acte respon a la intenció de la Conselleria d'Innovació i Energia, i del Govern de les Illes Balears en conjunt, de posar en relleu i a l'abast de tots els illencs obres representatives de la producció científica duita a terme a les Illes Balears al llarg de la història.

La presentació de l'obra, realitzada pel Dr. Federico Álvarez, va suposar el reconeixement a la tasca contínua d'investigació del medi marí balear, duita a terme pel Laboratori Biològic Marí de Portopí, i un homenatge a l'esforç investigador fet moltes vegades en condicions materials i socials molt precàries, com les que s'ha trobat l'autor del llibre, Rafael de Buen.

Les línies d'investigació marcades pel fundador del Laboratori, Odón de Buen, pare de Rafael de Buen, continuen tenint plena vigència i fan referència fonamentalment a l'estudi continuat de les característiques i la dinàmica oceanogràfica i la seva influència en els recursos vius, amb especial atenció als que són explotats.

La presentació del conferenciant, feta pel Dr. Pere Oliver, va consistir a explicar a l'auditori la relació entre la CIESM (Comissió Internacional per a la Exploració Científica de la Mar Mediterrània) i els investigadors de la família de Buen, impulsors, entre d'altres, de l'adhesió d'Espanya a aquesta Comissió Internacional durant la segona dècada del segle XX, i el reconeixement als seus mètodes de treball científic i d'intercanvi de coneixements, moderns i plens de vigència en l'actualitat.

El Dr. Frederic Briand, director general de la CIESM, va explicar en la seva conferència el paper que té l'organisme que dirigeix i la seva organització, amb especial atenció al desenvolupament de la cooperació internacional i la coordinació de totes les matèries científiques de la Comissió, formada per 22 estats i que dóna suport al treball científic d'una extensa xarxa científica de 500 instituts i més de 2.500 investigadors units per promoure les ciències marines i la protecció de la mar Mediterrània.

Va enumerar alguns dels temes actuals de recerca, com ara l'observació de la mar per satèl·lit, que permet elaborar mapes d'ones i de temperatura superficial, i l'estudi de l'erosió de les costes, entre d'altres. L'acte, que va comptar amb més de 120 assistents, va concloure amb un torn obert de preguntes.